Polozelený čaj Formosa Super Fancy Oriental Beauty - 75 g
Polozelený čaj Formosa Super Fancy Oriental Beauty - 75 g
Vynikající sorta orientální krásky označená jako Super Fancy. Jeden z proslulých čajů na světě, který vzniká jedinečným způsobem. Sbírány jsou jen vrchní lístky a bílé pupeny. Tento čaj je nezvykle aromatický, jeho kvalita okamžitě povzbuzuje lidské smysly. Originální 75g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100812002Doprava a platba
339 Kč
Vynikající sorta orientální krásky označená jako Super Fancy. Jeden z proslulých čajů na světě, který vzniká jedinečným způsobem. Sbírány jsou jen vrchní lístky a bílé pupeny. Tento čaj je nezvykle aromatický, jeho kvalita okamžitě povzbuzuje lidské smysly. Originální 75g balení (design obalu se může lišit). Více
Kód produktu: 100812002Doprava a platba
Oxidace tohoto čaje se pohybuje v rozmezí od 70 do 80%. Specifikem čaje je spuštění procesu oxidace ještě před samotným sběrem pupenů a lístků. Lístky čajovníků jsou "napadeny" malou cikádou zvanou Jacobiasca formosana, která z lístků nasává tzv. phloem (živou tkáň plnou organických živin). Čajovník v reakci na napadení zvyšuje produkci monoterpen diolu a hotrienolu - látek, které nálesledně dávají nálevu jeho jedinečnou chuť připomínající citrusy. Ne výjimečně jsou tyto čaje přirovnávány k druhosklizňovým Darjeelingům. Aby mohly být čajové keře napadeny, nesmí zahrada používat chemické ošetření a ideálně celá blízká oblast by měla být prosta chemického ošetření.
Kde se pěstují čajové keře produkující Orientální krásku:
Čajové keře pro tento čaj rostou na místech s dostatečnou vlhkostí a vyšší teplotou, která je pro malé cikády žádoucí. Nadmořská výška zahrad je obvykle v rozmezí 300 až 800 metrů. Oblastí s těmito podmínkami je vícero - Beipu, Ermei, Taoyuan a Miaoli.
Chuťový a aromatický profil čaje:
Při louhování produkují lístky ovocně sladkou vůni připomínající kvalitní tipsový černý čaj. Ve vůni je znatelná citrusová vrstva, které je bohatě zastoupena také v chuti čaje. Celkové chuťové spektrum je bohaté, dobře uchopitelné a má mnoho vrstev - květinová, medová a ovocná. Chuťově jedna z absolutních špiček mezi více oxidovanými oolongy, která přineše jedinečný zážitek. Doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha, kdy dokonale poznáte pestrou paletu chutí a vůní, které v sobě lístky ukrývají.
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat přibližně 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 75 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Polozelené |
Jak správně skladovat čaj
Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.
Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.
Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.