Práškový zelený čaj Japan Matcha
Práškový zelený čaj Japan Matcha
Japonská kuchyňská Matcha, práškový zelený čaj s báječnou vůní a měkkou chutí, vyniká také při přípravě dezertů, pudinků, šejků, zmrzliny a míchaných nápojů. Více
od 230 Kč
Japonská kuchyňská Matcha, práškový zelený čaj s báječnou vůní a měkkou chutí, vyniká také při přípravě dezertů, pudinků, šejků, zmrzliny a míchaných nápojů. Více
Matchu si pro její variabilitu oblíbil téměř celý svět. Vychutnat si ji můžeme v pestré paletě variací od její sladké a ničím nedoplněné chuti v ceremoniálním podání, až po rychlý osvěžující nápoj a součást mnoha velkých a malých pokrmů. Jemně namleté mladé lístky zeleného čaje vytvářejí nálev specifické chuti a plný veškerých obsažených látek, neboť pijeme nápoj včetně lístků. Tato varianta matchy je v chuti trochu výraznější a skvěle tak doplňuje nejrůznější např. dezerty, zmrzliny nebo míchané nápoje.
Kultivar: 90% Yabukita, 10% Saemidori.
Příprava 0,15l matcha čaje v tradiční japonské misce chawan
- Do vyhřáté misky dáme 2 až 5 g (v závislosti na tom, jak moc silný čaj chceme popíjet).
- Opatrně zalijeme převařenou vodou o teplotě 60 až 70 °C.
- Japonskou metličkou zvanou chasen začneme opatrně rozmíchavat prášek, nejdříve pomalu kruhově a následně od kraje ke kraji.
- Jakmile je čaj bez hrudek a na povrchu se objeví pěna, je čaj připraven k podávání.
Pokud upustíte od ceremoniální přípravy, můžete si matchu připravit také jednoduše (klidně na cestách) v šejkru. Do šejkru nasypte požadované množství matchy, přidejte studenou vodou a vše prošejkrujte. Do nápoje můžeme např. přidat několik kapek citrónu.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou, Sáček s alu vrstvou bez zipu |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Zelené |
Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Recepty plné osvěžujících čajů!
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.
Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
Čajové moře, jeho využití, podoby čajového moře
Čajové moře představuje podnos nebo podlévač, na kterém se tradičně připravuje čaj metodou Kung Fu Cha. V českých čajovnách čajové moře představuje praktický a estetický prvek.
Matcha - Mačča - japonský práškový zelený čaj
Japonský práškový čaj Matcha je unikátní svým způsobem zpracování a svojí historií. Jeho cesta začíná v Číně a v 12. století také v Japonsku.
Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.
Japonský čajový obřad
Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.