Práškový zelený čaj Matcha Megumi no Mukashi - 30 g
Práškový zelený čaj Matcha Megumi no Mukashi - 30 g

Pravá japonská Matcha střední kvality originálně balená v Japonsku. Je specifická svou jasně zelenou barvou a delikátní chutí. Vhodná pro ceremoniální přípravu za použití tradičního japonského náčiní. Balení 30 g v originální plechové dóze. Více
Kód produktu: 100970000Doprava a platba
478 Kč

Pravá japonská Matcha střední kvality originálně balená v Japonsku. Je specifická svou jasně zelenou barvou a delikátní chutí. Vhodná pro ceremoniální přípravu za použití tradičního japonského náčiní. Balení 30 g v originální plechové dóze. Více
Kód produktu: 100970000Doprava a platba
Pravá japonská matcha střední kvality vyrobena z Tenchi, která je pěstována stejným způsobem jako vysoce jakostní Gyokuro. Pochází z regionu Uji v prefektuře Kjóto. Tato matcha disponuje úžasnou svěží zelenou barvou, plným aroma a jemnou chutí. Pije se velice dobře, protože v chuti není zastoupena žádná trpká nebo svíravá složka. Je vhodná pro čajový obřad a to jak pro přípravu metodou Koicha, což je silný a hutný nálev, ale také pro přípravu metodou Usucha, která vytváří slabší a jemnější nálev.
Matcha, práškový zelený čaj s báječnou vůní, hustou pěnou a bohatou, měkkou chutí. Matcha je vyrobena z čerstvých čajových lístků, který vyrostly za pečlivého dohledu pod rozptýleným mírným slunečním světlem. Po 20 až 30 dnech stínění byly lístky sklizeny, napařovány a sušeny. Nakonec byly suché a zpracováné listy rozdrceny v tradičním kamenném hmoždíři zvaném Hikiusu na jemný čajový prášek.
Příprava 0,15l matcha čaje v tradiční japonské misce chawan
- Misku na mačču předehřejeme horkou vodou a vytřeme do sucha ubrouskem.
- Do vyhřáté misky dáme 2 až 5 g (v závislosti na tom, jak moc silný čaj chceme popíjet).
- Opatrně zalijeme převařenou vodou o teplotě 60 až 70°C.
- Japonskou metličkou zvanou chasen začneme opatrně rozmíchavat prášek, nejdříve pomalu kruhově a následně od kraje ke kraji.
- Jakmile je čaj bez hrudek a na povrchu se objeví pěna, je čaj připraven k podávání.
Pokud upustíte od ceremoniální přípravy, můžete si matchu připravit také jednoduše (klidně na cestách) v šejkru. Do šejkru nasypte požadované množství matchy, přidejte studenou vodou a vše prošejkrujte. Do nápoje můžeme např. přidat několik kapek citrónu.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 30 g |
---|---|
Balení čaje | Plechová dóza |
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Zelené |

Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.

Recepty plné osvěžujících čajů!
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.

Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.

Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.

Proč je čaj pěstovaný v provincii Uji záviděníhodný
Čaje z oblasti Uji mají omamnější chuť a vznešenější barvu, než je tomu u jiných japonských provincií. Mezi farmáři a obchodníky v čajovém průmyslu se cení výjimečné postavení této oblasti.

Matcha - Mačča - japonský práškový zelený čaj
Japonský práškový čaj Matcha je unikátní svým způsobem zpracování a svojí historií. Jeho cesta začíná v Číně a v 12. století také v Japonsku.

Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.

Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.

Japonský čajový obřad
Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.

Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1
