Tmavý čaj Pu Erh Shu Gushu Xian Zhuan Cha - 3,5 g
Tmavý čaj Pu Erh Shu Gushu Xian Zhuan Cha - 3,5 g
Pu Erhové tmavé (shu) zlaté cihličky z oblasti Menghai. Balení 3,5g. Více
Kód produktu: 3138CBDoprava a platba
Pu Erhové tmavé (shu) zlaté cihličky z oblasti Menghai. Balení 3,5g. Více
Kód produktu: 3138CBDoprava a platba
Tento Pu Erh byl vyroben v okrese Menghai, který se nachází ve vysoké nadmořské výšce v regionu Xischuangbanna. Xiao Zhuan, což v překladu znamená malá cihlička”, je velice oblíbená podoba tvarovaných čajů. Pro výrobu těchto malých cihliček se používají tradiční metody Pu Erhové produkce. Malá velikost a hmotnost poskytují čaji výhody - ideální jako rychlý ranní čaj do hrnku nebo tradičního čínského zhongu (gaiwanu), a díky malé velikosti využijete tento čaj velmi i dobře i na cestách. Meghai je významnou oblastí produkující Pu Erh. Čajová továrna Menghai se řadí k nejstarším a nejdůležitější výrobcům tohoto typu čaje. Čaj pěstovaný v oblasti Menghai se zpracovává také v mnoha jiných čajových továrnách.
Příprava jedné cihličky Pu Erhu:
1. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 až 5 minut, možnost opakovaného zalití, dokud čaj pouští chuť.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Alobal |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Fermentované |
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.