Tmavý čaj Yunnan Pu Erh Xiao Mini Tuo Cha Black
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
100 g | Skladem | 220 Kč | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 900 Kč |
Čínský fermentovaný čaj z provincie Yunnan lisovaný do podoby malých hnízdeček. Listy pocházejí z čajových stromů ta-jie, což znamená v překladu "velký list". Tento typ čaje je typický pro oblast Yunnan a do zbytku Číny byl rozšířen ve 13. století po nájezdu Kublajchánových nájezdníků. Ideální pro přípravu v zhongu nebo hrnku. Ve 100g balení je cca 35 ks čaje.
Příprava jednoho "hnízdečka" v 0,3l vody:
1. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 až 5 minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Jeden |
Zpracování čaje | Fermentované |
Čínský čaj Pu Erh a jeho zpracování, 2. část
Zpracování čaje Pu Erh je zajímavý proces, na jehož konci jsou čajové lístky slisované do různých tvarů. Povíme si o sklízení, fermentaci, polotavru Maocha a Sheng a Shu Pu Erhu.
Čínský čaj Pu Erh a jeho cesta do současnosti, 1. část
Pu Erh nese své jméno nikoliv podle pěstební oblasti, ale podle malého města v činské provincii Yunnan, kde pěstitelé čajových keřů a výrobci čaje prodávali své čaje.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.