Zelený aromatizovaný čaj China Jasmin Mandarin
Zelený aromatizovaný čaj China Jasmin Mandarin

Velice oblíbená varianta zeleného a okvětními lístky jasmínu ovoněného čaje. Čaj s výrazným jasmínovým aroma, vhodný k popíjení nejen po vydatném jídle. Více
od 74 Kč

Velice oblíbená varianta zeleného a okvětními lístky jasmínu ovoněného čaje. Čaj s výrazným jasmínovým aroma, vhodný k popíjení nejen po vydatném jídle. Více
Jasmínových čajů existuje mnoho druhů v různé kvalitě. Čím vyšší sorta, tím více nálevů a tím jemnější chuť. Patří do skupiny zelených – tradičně aromatizovaných čajů. Při přípravě se řídíme přípravou zelených čínských čajů v dané kvalitě. Popíjet tento čaj je doporučováno např. po jídle z ryb nebo obecně k chuťově silným jídlům. Jasmínová chuť nápoje dovede neutralizovat a odstranit nepříjemnou vůni těchto jídel z úst. Jasmín je také od dávných dob využíván pro ceremoniální účely a patří k nejčastějším meditačním vůním. Je úzce spojen s mnoha kulturami v souvislosti s krásou a tradicemi - jeho příjemná vůně probouzí pocity hramonie, optimismu a radosti.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev – voda o teplotě 80°C, louhujeme 2 až 3 minuty,
- nálev – voda o teplotě 90°C, louhujeme 2 až 3 minuty.
Příprava 3g čaje v 150ml gaiwanu:
- nálev – voda o teplotě 70°C, louhujeme cca 1 minutu,
- nálev – voda o teplotě 80°C, louhujeme cca 30 vteřin,
- nálev – voda o teplotě 80 až 90°C, louhujeme cca 75 vteřin.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené, Aromatizované |

Příprava zelených čínských čajů
Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

