Zelený aromatizovaný čaj China Jasmin Monkey King
Zelený aromatizovaný čaj China Jasmin Monkey King
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
100 g | Skladem | 180 Kč | |||
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 500 Kč |
Znám jako jeden z nejstarších ochucených čajů z vysokohorské provincie Huan. Tento výběrový zelený čaj je ovoněn delikátními květy bílého jasmínu. Je barevnou kombinací světlé a temně zelené se spoustou bílých tipsů a pár jasmínových květů. Nálev tohoto čaje má svěží a přitom silné aroma, přesto je velice uvolňující. Tento čaj je výborná podvečerní volba.
K výrobě aromatizovaných a ochucených čajů se nejčastěji používá lístků černých, zelených nebo polozelených (oolongů) čajů, kdy přimícháním květů nebo koření k hotovému čaji nebo přidáním různých aromat získáme aromatizovaný čaj. Zelené čaje jsou častěji dochucovány jemnějšími složkami, jako jsou byliny a květy (např. jasmín, orchidej, broskvoň, chryzantéma, ale třeba i opražená rýže). Pro černý čaj je charakteristická plnost a rozsah příchutí, které dovede absorbovat a dále umocnit - vyniká tak ve směsích s výraznějšími prvky, jako je např. koření nebo citrusy. V případě oolongů záleží na stupni jejich oxidace nebo pečení, a na základě toho se vyberou takové složky, které přirozenou chuť čaje neupozadí, ale naopak podpoří o nové chuťové a vonné vrsty. Výjimečné nejsou ani aromatizované tmavé čaje typu Pu Erh kombinující hutnost a typickou "zemitost" těchto čajů s různými druhy květů, částí rostlin nebo kořením.
Složení: čínský zelený čaj, okětní lístky jasmínu.
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat cca 2 minuty.
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat cca 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené, Aromatizované |
Příprava zelených čínských čajů
Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.