Zelený čaj China Jiangsu Ming Qian Dong Shan Pi Lo Chun - 50 g Premium Selection
Zelený čaj China Jiangsu Ming Qian Dong Shan Pi Lo Chun - 50 g Premium Selection
Prémiová řada čajů. Vynikající třída zeleného čaje, který je součástí seznamu 50 slavných čínských čajů. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100038001Doprava a platba
453 Kč
Prémiová řada čajů. Vynikající třída zeleného čaje, který je součástí seznamu 50 slavných čínských čajů. Balení 50 g v uzavíratelném zip sáčku. Více
Kód produktu: 100038001Doprava a platba
Vynikající třída zeleného čaje, který je součástí seznamu 50 slavných čínských čajů. Původně se pěstoval v blízkosti hory Dong Ting v provincii Jianxi. Pojmenován byl podle tvaru lístků připomínajících svým zkroucením šnečí ulitky. Velmi oblíbeným se stal během dynastie Ming a později za vlády dynastie Qing čajem, kterým se vzdávala pocta císaři. Pi Lo Chun z Dong Shan (východní hora) nebo Xi Shan jsou považovány za nejlepší. Ming Qian je sklizeň před začátkem festivalu Qing Ming. V tomto čase jsou listy čajovníků po zimě plné výživných látek a méně svíravých katechinů, což vede k nálevu s jemnější a více aromatickou chutí.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovatcca 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Zelené |
Příprava zelených čínských čajů
Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.