Zelený čaj Formosa San Xia Pi Lo Chun - 50 g
Zelený čaj Formosa San Xia Pi Lo Chun - 50 g

San Xia Pi Lo Chun je zelený čaj pocházející z oblasti San Xia v Taipei obsahující pupen a k němu dva přilehlé lístky. Zpracovaný list je volně zkroucený s lehce nasládlou vůní a tmavší barvou. Připravený nálev je ve vůni příjemný nasládlý, květinový, v chuti plné s lehkou kořeněností, tóny zeleného hrášku, dlouhou dochutí a minimálním sklonem k svíravosti. Originální 50g balení. Více
Kód produktu: 7330CBDoprava a platba
150 Kč

San Xia Pi Lo Chun je zelený čaj pocházející z oblasti San Xia v Taipei obsahující pupen a k němu dva přilehlé lístky. Zpracovaný list je volně zkroucený s lehce nasládlou vůní a tmavší barvou. Připravený nálev je ve vůni příjemný nasládlý, květinový, v chuti plné s lehkou kořeněností, tóny zeleného hrášku, dlouhou dochutí a minimálním sklonem k svíravosti. Originální 50g balení. Více
Kód produktu: 7330CBDoprava a platba
San Xia Pi Lo Chun je zelený čaj (pocházející z oblasti San Xia v Taipei) obsahující pupen a k němu dva přilehlé lístky. Zpracovaný list je volně zkroucený s lehce nasládlou vůní a tmavší barvou. Připravený nálev je ve vůni příjemě nasládlý, květinový, v chuti plný s lehkou kořeněností, tóny zeleného hrášku, dlouhou dochutí a minimálním sklonem k svíravosti.
Okres San Xia je na Tchaj-wanu jediným regionem, kde se pěstují čajové keře pro zpracování zeleného čaje. Nachází se v nadmořské výšce 300 metrů a čajové keře zde rostou na závětrné straně kopců, ze třech stran obklopené horami. Údolí vytváří ideální prostředí s dostatkem mlhy, což se zasazuje o jemné a chutné čajové lístky a pupeny.
Původní Pi Lo Chun je proslaveným zeleným čínským čajem z pobřežní provincie Jaingsu a jeho název se překládá jako Smaragdové spirálky jara. Tchaj-wan neměl historii výroby zelených čajů, dokud v roce 1949 nepřišli Číňané, poté začali zpracovávat lístky z odrůdy Qing Xin Gan Zai do podoby zeleného čaje při zachování tradičního čínského postupu výroby Pi Lo Chun. Tchajwanský Pi Lo Chun je poutavý pro velmi lahodné propojení chutí zeleného čaje s aspekty typickými pro čaje oolong, které se nejvíce projeví v těle čaje.
Příprava 8g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 50 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Zelené |

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung
Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.

Sypané a sáčkové čaje aneb o výhodách, nevýhodách a přípravě čaje
Představíme si několik variant svižné přípravy sypaného čaje a spolu s tím také výhody, které popíjení sypaného čaje přináší nejen pro nás, ale také pro jeho výrobce.

Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.

Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

