Zelený čaj Japan Hojicha Uji
Zelený čaj Japan Hojicha Uji

Pražený čaj Bancha zvaný Hojicha. V chuti připomíná kváskový chléb nebo pražené ořechy a je tak mezi japonskými čaji netradičním choťovým zážitkem. Vynikající třída sklízená v oblasti Šizuoka-shi v prefektuře Šizuoka. Více
od 150 Kč

Pražený čaj Bancha zvaný Hojicha. V chuti připomíná kváskový chléb nebo pražené ořechy a je tak mezi japonskými čaji netradičním choťovým zážitkem. Vynikající třída sklízená v oblasti Šizuoka-shi v prefektuře Šizuoka. Více
Varianty2
Gramáž čaje | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
![]() |
100 g | Skladem | 150 Kč | ||
![]() |
1000 g | Dočasně vyprodáno Sledovat dostupnost |
1 200 Kč |
Hojicha se překládá jako pražený čaj a výchozí surovinou je obvykle čaj Bancha. Vznik čaje se nejčastěji datuje do 20. let 20. století, kdy byly v japonském Kjótu čajové lístky poprvé takto upraženy. Záměrem bylo zpracovat i ty lístky a větvičky, které zůstali po zpracování čajů vyšších sort.
Pražení se zasazuje o vznik výraznějšího chuťového profilu a odstranění svíravasti, která je typická např. pro čaje typu Sencha. V Japonsku se čaj krátce po zavedení stal velmi oblíbený a často je doporučován k popíjení při jídle nebo v průběhu celého dne, což je dáno také velmi nízkým obsahem kofeinu. V chuti připomíná kváskový chléb nebo pražené ořechy a je tak mezi japonskými čaji netradičním chuťovým zážitkem.
Příprava 9g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat přibližně 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat přibližně 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Balení čaje | Zipový sáček s alu vrstvou |
---|---|
Počet nálevů čaje | Dva |
Zpracování čaje | Zelené |

Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.

Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.

Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.

Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.

Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.

Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

