Zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha - 40 g
Zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha - 40 g
![Japonsko Japonsko](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d0d64b1f27ea8ad137518a7489ba008a-japonskavlajka.jpg)
Japonský zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha. Čaj si díky originálnímu balení uchovává svou čerstvost, sílu a jedinečnou chuť. Originální balení 40 g. Více
Kód produktu: 100135001Doprava a platba
177 Kč
![Japonsko Japonsko](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/0/d0d64b1f27ea8ad137518a7489ba008a-japonskavlajka.jpg)
Japonský zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha. Čaj si díky originálnímu balení uchovává svou čerstvost, sílu a jedinečnou chuť. Originální balení 40 g. Více
Kód produktu: 100135001Doprava a platba
Tato japonská sencha z druhé sklizně nazývané Nibancha, obsahuje více katechinu než jiné a to díky pěstování na přímém slunci. To se také odrazí v barvě jejího nálevu, který je žlutozelený. Harmonie svíravé a osvěžující chuti krásně povzbudí vaše smysly. Vůně čaje je květinová, lehounká a příjemná. V Japonsku bývají senchy z druhé sklizně považovány za čaj ke každodennímu pití, je oblíbený zejména pro dobrý poměr ceny a kvality. Pro výrobu tohoto zeleného čaje z oblasti Kjóta byly použity kultivary Okumidori a Yabukita.
Příprava 9 g čaje v 0,4l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 65°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 80°C, louhovat 1 až 2 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 40 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Zelené |
![Japonská čajová zahrada Japonská čajová zahrada](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/d/bd1dbf4736a41469fe92b07cb883c877-japonsko-cajove-zahrady.jpg)
Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.
![Legendy o čaji Legendy o čaji](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/2/b25ae24f6375b36d5cf12ae64ccf5a33-legendy-o-caji.jpg)
Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.
![Pomáhá starším lidem čaj na depresi?](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/5/6/56cab4b8620694673eebae716b2ae8fe-caj-pohary.jpg)
Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.
![Čajová zahrada Čajová zahrada](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/c/4/c45f0f14d8c1d79a1c45e03893ebeb15-cajova-zahrada-mlade-listy.jpg)
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
![Čajové sorty Čajové sorty](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/d/bda3e378ca889f835f651681943c6235-zpracovani-cajovych-sort.jpg)
Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.
![Japonská konvička Kyusu Japonská konvička Kyusu](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/4/d/4d3d46519aaf43cdcb1d021be74d0a4c-japonsky-caj-konvicka-kyusu-nalev-caje.jpg)
Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.
![Sakura Sakura](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/9/f/9f99aa9f71fab36e61040c3985d4dcaf-sakura.jpg)
Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.
![Květ čajovník čínský Květ čajovník čínský](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/2/6/265c1d1dd0c2bddaf2265668faeac6f4-kvet-camelie.jpg)
Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.
![Japonský čajový obřad Japonský čajový obřad](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/d/5/d5b19ed0bc5ac21322beddb9816e9142-japonsky-obrad-caj.jpg)
Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.
![Sníh Sníh](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/b/1/b1466e04de12e9822355c5cd86177bb5-zima-snih.jpg)
Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.
![Rozdíly mezi sortami čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/8/4/84fd4c1aba326b4e73ec15c08dd71ed9-pexels-quang-nguyen-vinh-4543993.jpg)
Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.
![Kritéria pro výběr čaje](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/7/3/73e832e3161db0ebc4562496bd57709f-pexels-pixabay-511407.jpg)
Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1
![Zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha - 40 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/3/e/3ec84a0df5551a891932bc55ea0f5120-100135001.jpg)
![Zelený čaj Sencha Kyoto Nibancha - 40 g](https://svet-caje.s51.cdn-upgates.com/_cache/6/b/6b7888bbc7b0ebf931c51b3ba997ff37-100135000-2.jpg)