Zelený čaj Sencha Superior Kyoto Uji - 40 g
Zelený čaj Sencha Superior Kyoto Uji - 40 g

Japonský zelený čaj Sencha Superior je příkladem vynikající rovnováhy nadstandardní kvality a příznivé ceny. Originální balení 40 g. Více
Kód produktu: 100133000Doprava a platba
270 Kč

Japonský zelený čaj Sencha Superior je příkladem vynikající rovnováhy nadstandardní kvality a příznivé ceny. Originální balení 40 g. Více
Kód produktu: 100133000Doprava a platba
Sencha Superior je příkladem vynikající rovnováhy nadstandardní kvality a příznivé ceny. Sencha bývá sklízena třikrát nebo čtyřikrát do roka, přičemž s každou další sklizní ztrácí čajové lístky na své kvalitě a síle. My vám nabízíme první sklizeň (Ichiban) tohoto klasického japonského čaje. I všechny další námi nabízené druhy čaje Sencha pocházejí právě z Ichiban sklizně.
Nálev má díky silným slunečním paprskům jasnou, nažloutle zelenou barvu. Ve vůni se projevuje nádherné čerstvé aroma, chuť je plná se sladkými tóny, charakteristická svěžestí a lehkou svíravostí. Ta je dána vyšším obsahem antioxidantů katechinů, které vznikají díky vystavení lístků slunci. Téměř 80 % produkce tohoto čaje pochází z Japonska, kde je Sencha nejpopulárnějším čajem vůbec. 130 miliónů japonských milovníků zeleného čaje se přece nemůže mýlit!
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
- nálev: voda o teplotě cca 60°C, louhovat přibližně 2 až 3 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat 1 až 2 minuty,
- nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
Gramáž čaje | 40 g |
---|---|
Balení čaje | Sáček s alu vrstvou bez zipu |
Počet nálevů čaje | Tři a více |
Zpracování čaje | Zelené |

Dny sněhu na japonské čajové plantáži
V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.

Legendy o čaji - počátky poznání čaje
Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?
Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.

Zpracování čajových sort
Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského.

Letní období japonského zeleného čaje
Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.

Druhy japonských čajů
Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.

Jarní období japonského zeleného čaje
První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.

Podzim na japonské čajové plantáži
Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.

Příprava japonských zelených čajů
Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.

Rozdíly mezi sortami čaje
Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.

Kritéria pro výběr čaje
Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.
Naposledy navštívené1

