Polozelený čaj oolong - na půl cesty k černému čaji - Balení čaje - Papírový sáček, krabička
Oolongy patří k čajům oxidovaným pouze částečně, což je dáno specifickým způsobem zpracování. Po sklizni a zavadání jsou čajové lístky umístěny do velkých otočných bubnů a je s nimi přetřásáno za účelem narušení buněčné struktury. Výsledkem je list oxidovaný pouze při svých okrajích (tmavší barva) a dále jsou neporušené. Takto zpracovaný list si je schopný uchovat jak původní katechiny (typické pro zelené čaje), tak také katechiny přeměněné na theaflaviny a thearubiginy (typické pro černé čaje). Mezi přední výrobce těchto čajů patří Čína a Taiwan. Díky rozdílné oxidaci tvoří oolong čajovou sortu s ohromným rozsahem chutí a vůní. Můžeme si vychutnávat květinové oolongy, více oxidované varianty s typickým ovocným profilem nebo pečené verze, ve kterých můžete objevit tóny hořké čokolády nebo ořechů. K nejžádanějším patří např. Alishan, Da Hong Pao, Phoenix, Tie Guan Yin, Oriental Beauty nebo Gaba.
Polozelený čaj China Fujian Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství) Sea Dyke - 125 g
Polozelený čaj China Fujian Woolong (Černý drak) Sea Dyke - 125 g
Polozelený čaj Oriental China Oolong - 80 g
Sběr tchajwanského čaje
Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.
Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.
Jak si připravit vybrané čínské oolongy
Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.
Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek
Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.
Čaj pro každou denní dobu
Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne.
Letní osvěžení v podobě ledových čajů
Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!
Recepty plné osvěžujících čajů!
S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.
Taiwan – vysokohorský čaj, Alishan a kultivar TTES#18
Když se mluví o čaji z Tchaj-wanu, nejčastěji se nám asociují pojmy oolong, vysokohorský oolong nebo třeba čaj Oriental Beauty. Jedná se o sorty a čaje typické pro tento ostrov a celosvětově oceňované.
Meditace, vonné esence, mindfulness a čaj
Propojte meditaci, čaj a mindfulness! Víte, že čaj popíjeli už kdysi dávno buddhisté při svých meditacích, neboť pomáhal udržovat bdělý stav mysli?
Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha
Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.
Čínský čajový rituál Gong Fu Cha a jeho provedení
Čínský čajový rituál nevyžaduje v porovnání s japonskou čajovou ceremonií striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti.
Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně
Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.
Pozitivní účinky nejen zeleného čaje
Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.
Tchajwanské oolongy - příprava a základní dělení
Pojmenování oolong označuje částečně oxidované čajů původně pocházejících z Číny, odkud se rozšířily nejdříve na ostrov Tchaj-wan a následně až do dalších zemí.