Ali Shan je název jak pro hory, tak pro čaj, který je v nich pěstován. Plantáže se nachází v nadmořské výšce 1000-1200 metrů. Hory Ali jsou po většinu času v mlze či mracích a tím, díky vysoké vlhkosti, jsou ideální pro pěstování oolongu. Ve své domovině je Ali Shan konzumenty často vyhledáván pro svoji vysokou kvalitu. Patří mezi lehce oxidované čaje velmi vysoké kvality s krémovou strukturou, bohatým rozsahem chutí a lehkou sladkostí. Nálev je zelinkavě zlatavý a příjemnou květinovou vůní. Doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha, kdy dokonale poznáte pestrou paletu chutí a vůní, které v sobě lístky ukrývají.
Obecně o čajích z Alishanu:
Pokud by nás zajímala obecná charakteristika těchto čajů, pak klíčové jsou tři vlastnosti - složitost chutí, květinové tóny a dlouhý aftertaste se sladkými tóny. Vůně nálevu je nejčastěji přirovnávána k orchidejím, růžím nebo jasmínu. Kultivary pro vznik těchto čajů jsou nejčastějí Zlatá lilie neboli Jinxuan s krémovější strukturou nebo Qingxin s pronikavějším charakterem, vyšší sladkostí a květinovostí.
Stručná charakteristika čaje:
Období sběru: jaro
Aroma: krémové, květinové
Barva nálevu: světle žlutá-zlatá
Chuť: květinová, jemě sladká s dlouhou dochutí
Místo původu: hora Ali, Tchaj-wan
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce (po provedení oplachovacího nálevu):
1. nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat přibližně 3 minuty,
2. nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty,
3. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.