Oxidace tohoto čaje se pohybuje v rozmezí od 70 do 80%. Specifikem čaje je spuštění procesu oxidace ještě před samotným sběrem pupenů a lístků. Lístky čajovníků jsou "napadeny" malou cikádou zvanou Jacobiasca formosana, která z lístků nasává tzv. phloem (živou tkáň plnou organických živin). Čajovník v reakci na napadení zvyšuje produkci monoterpen diolu a hotrienolu - látek, které nálesledně dávají nálevu jeho jedinečnou chuť připomínající citrusy. Ne výjimečně jsou tyto čaje přirovnávány k druhosklizňovým Darjeelingům. Aby mohly být čajové keře napadeny, nesmí zahrada používat chemické ošetření a ideálně celá blízká oblast by měla být prosta chemických ošetřovačů.
Kde se pěstují čajové keře produkující Orientální krásku:
Čajové keře pro tento čaj rostou na místech s dostatečnou vlhkostí a vyšší teplotou, která je pro malé cikády žádoucí. Nadmořská výška zahrad je obvykle v rozmezí 300 až 800 metrů. Oblasti s těmito podmínkami je vícero - Beipu, Ermei, Taoyuan a Miaoli.
Chuťový a aromatický profil čaje:
Při louhování produkují lístky ovocně sladkou vůni připomínající kvalitní tipsový černý čaj. Ve vůni je znatelná citrusová vrstva, které je bohatě zastoupena také v chuti čaje. Celkové chuťové spektrum je bohaté, dobře uchopitelné a má mnoho vrstev - květinová, medová a ovocná. Chuťově jedna z absolutních špiček mezi více oxidovanými oolongy, který přineše jedinečný zážitek. Doporučujeme čaj připravit metodou Gong Fu Cha, kdy dokonale poznáte pestrou paletu chutí a vůní, které v sobě lístky ukrývají.
Příprava 8g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat přibližně 3 minuty,
2. nálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty,
3. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 3 a více minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.