Zpracování čajových sort

Zpracování čajových sort

Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. 


Výběr čajové konvičky

Výběr čajové konvičky

Správně vybrat čajovou konvičku k přípravě nebo servírování oblíbených čajů nebývá v záplavě tolika rozdílných druhů, stylů a materiálů snadnou záležitostí. Zjednodušte si výběr s tímto článkem.


Japonský čajový obřad

Japonský čajový obřad

Japonský čajový obřad je tradičním rituálem ovlivněným zen buddhismem, při němž je práškový zelený čaj zvaný matcha obřadně připravován čajovým mistrem a servírován malé skupině hostů.


Výlet na čajovou plantáž

Výlet na čajovou plantáž

Po návštěvě v čajové továrně Dianch nás čekal výlet, jeden z hlavních důvodů naší cesty do Jün-nanu, na který jsme se velmi těšili. Výlet na čajové plantáže a farmu na horu Wuliang – Wuliang Shan.


Za starými čajovými stromy

Za starými čajovými stromy

Další ráno jsme se opět nasnídali a, jak jinak, dali s panem She čaj při výhledu na panorama Wuliang Shan a pomalu se vydali na výlet za starými čajovými stromy.


Podzim na japonské čajové plantáži

Podzim na japonské čajové plantáži

Podzim je pro čajové plantáže kritickým obdobím. Čajovníky vykazují v tomto období nejrychlejší růst a farmáři se z toho důvodu snaží koncem léta a začátkem podzimu půdu obohacovat o živiny.


Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů. Gaiwan se skládá z celkem tří částí – talířek (tuo), miska (wan) a víčko (gai).


Dny sněhu na japonské čajové plantáži

Dny sněhu na japonské čajové plantáži

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.


Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha

Sestavte si sadu na rituál Gong Fu Cha

Čajový rituál Gong Fu Cha představuje nejen dokonalou přípravu čaje, ale také jeho dokonalé poznání způsob relaxace a tradiční ceremonii, která byla součástí čínského císařského dvora.


Jaká konvička je vhodná na čaj?

Jaká konvička je vhodná na čaj?

Správně vybrat čajovou konvičku k přípravě nebo servírování oblíbených čajů nebývá v záplavě tolika rozdílných druhů, stylů a materiálů snadnou záležitostí.


Náš tým

Náš tým

V Ostravě Zábřehu v obchodním centru Závoří máme svůj kamenný obchod, kde najdete kompletní nabídku našeho zboží.
Adresa: ORIENTAL.cz, s.r.o., Výškovická 3085/2, Ostrava 30, 70030
mob.: +420 777 788 854
tel/fax.: +420 595 783 574  


Letní období japonského zeleného čaje

Letní období japonského zeleného čaje

Nibancha – druhá sklizeň čajových lístků probíhá v období během června a července. Brzy poté ji vystřídá třetí sklizeň – Sanbancha. Svou kvalitou a chutí se tyto sklizně až za první sklizeň.


Jarní období japonského zeleného čaje

Jarní období japonského zeleného čaje

První sklizeň japonských zelených čajů se nazývá Ichibancha. V překladu se jedná o „nový čaj“ nebo "první čajovou sklizeň roku“. Čajové keře jsou po období klidu plné čerstvosti, síly a živin.


Indie a čaj

Indie a čaj

Indické čaje jsou i přes svoji krátkou dobu existence známy po celém světě. Jaká je cesta indického čaje od počátku? Jaký je čaj v Ásámu, Darjeelingu nebo v Nilgiri?


Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.


Základní zásady přípravy čaje

Základní zásady přípravy čaje

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.


Guricha (Tamaryokucha) a Kamairicha

Guricha (Tamaryokucha) a Kamairicha

Tamaryokucha a Kamairicha jsou v japonské produkci čaje specifické tím, že kopírují některé čínské pracovní postupy. Oba dva typy čaje vám níže blíže přiblížíme a vysvětlíme historii jejich původu.


Druhy japonských čajů

Druhy japonských čajů

Japonské zelené čaje tvoří pestrou paletu, ze které si vybere každý milovník čaje. Pro japonské čaje je typická strojová sklizeň, zastiňování některých čajových zahrad a zastavení oxidace horkou párou.


Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaje a Čína - jak to bylo s čajem v Číně

Čaj je fenomén s krásnou tisíciletou historií protkanou nejrůznějšími legendami a příběhy, které z něj tvoří nápoj doslova magický. Vše kolem čaje se začalo formovat v Číně.


Jak správně skladovat čaj

Jak správně skladovat čaj

Chcete vědět, jak uskladnit čaj? Pokud čaj nakupujete ve větším množství nebo jej uchováváte po delší čas, dbejte na jeho správné uskladnění, které vám pomůže uchovat chuť a vůni čaje.


Sběr tchajwanského čaje

Sběr tchajwanského čaje

Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.


Historie čaje

Historie čaje

Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety.


Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Pozitivní účinky nejen zeleného čaje

Čajovník čínský mnozí považují za úžasnou rostlinu poskytující nejenom nápoj nepřeberného množství chutí a vůní, ale také za nápoj se širokým spektrem zdravotních benefitů.


Květ v konvičce díky kvetoucím čajům

Květ v konvičce díky kvetoucím čajům

Vázané a vázané kvetoucí čaje patří k oblíbeným a netradičním variantám čínského čaje. Tyto čaje poutají především vizuálně, kdy nám před očima v pár minutách vykvetou.


Příprava zelených čínských čajů

Příprava zelených čínských čajů

Zelené čaje patří v Číně k nejoblíbenějším čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let. Vybrali jsme pro Vás několik zástupců a uvádíme zde doporučené návody pro jejich přípravu.


Rize Çaykur aneb o tureckém čaji Rize

Rize Çaykur aneb o tureckém čaji Rize

V českých čajovnách patří čaj Rize k velmi oblíbenému nápoji, který poutá nejen svým povzbuzujícím účinkem, ale také mezi čaji specifickou přípravou.


Návštěva továrny na čaj

Návštěva továrny na čaj

Při cestě za výběrem čaje a zboží do Číny jsme se na naší první degustační zastávce zastavili v Dianch Pu Erh Factory v prefektuře Kchun Ming. Celá provincie je velmi známá produkcí čaje,


Chai Latte

Chai Latte

Chai Latte Drink Me kořeněný nápoj se stal hitem nejen podzimu a zimy, ale i léta. Nabízíme Vám rozmanité druhy přípravy.


Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 


Procházka k Zelenému jezeru

Procházka k Zelenému jezeru

Ráno následujícího dne po příletu do Kchun-mingu v Jün-nanu jsme se vydali na krátkou procházku k Cui Hu (翠湖) – Zelenému jezeru - nalézajícího se kousek od našeho hotelu v centru města.


Příprava japonských zelených čajů

Příprava japonských zelených čajů

Vybrali jsme pro vás tři typické zástupce japonských zelených čajů, které si společně připravíme. Jednolivé čaje vám přiblížíme a povíme si také, jakou konvičku zvolit pro jejich přípravu.


Zimní období japonského zeleného čaje

Zimní období japonského zeleného čaje

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.


Čaj pro každou denní dobu

Čaj pro každou denní dobu

Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. 


Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)

Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.


Jak si připravit vybrané čínské oolongy

Jak si připravit vybrané čínské oolongy

Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.


Příprava bílých čínských čajů

Příprava bílých čínských čajů

Bílé čaje patří k velmi oblíbené sortě čajů. Představíme vám typické zástupce bílých čínských čajů a jejich doporučené návody na přípravu - Shou Mei, Bai Mu Dan a Bai Hao Yin Zhen.


Čajobraní

Čajobraní

Na cestě z návštěvy plantáží pana She nás čekal zážitek, o kterém jsme dopředu nevěděli. Farmář nám totiž v předvečer s potutelným úsměvem sdělil, že zítra podnikneme malou zajížďku na "čajobraní".


Letní osvěžení v podobě ledových čajů

Letní osvěžení v podobě ledových čajů

Více a více se blíží horké letní dny a mnozí určitě uvažujete nad šálkem horkého čaje o jeho přeměně v osvěžující a povzbuzující chladivý nápoj. Povíme vám, jak na to!


Vietnamský čaj

Vietnamský čaj

Zelené čaje patří také k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí.


Dopřejte si lahodný čaj z Vietnamu

Dopřejte si lahodný čaj z Vietnamu

Zelené čaje patří také k nejčastěji popíjeným vietnamským čajům v naší zemi. Výhodou vietnamských čajů je jejich příznivá cena v kombinaci s lahodnou chutí.


Lapacho – nápoj Inků

Lapacho – nápoj Inků

V poslední době stále častěji slyšíme o neuvěřitelně prospěšném “čaji“ lapacho (lapačo). O co se vlastně jedná? 


Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský

Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský

Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.


Recepty plné osvěžujících čajů!

Recepty plné osvěžujících čajů!

S čajem se dá doslova čarovat a vyjma klasického horkého nápoje s ním vyčarujete pestrou paletu ledových variant do horkých letních dnů.


Pomáhá starším lidem čaj na depresi?

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?

Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.


Vliv čaje na deprese u starších lidí

Vliv čaje na deprese u starších lidí

Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.


Vietnamská keramika Bat Trang a její tradice

Vietnamská keramika Bat Trang a její tradice

Bát Tráng je malá vesnička vzdálená asi 15 km od hlavního města Vietnamu, Hanoje. Nachází se v blízkosti Červené řeky a bývalých obchodních center Thang Long a Pho Hien.


Legendy o čaji - počátky poznání čaje

Legendy o čaji - počátky poznání čaje

Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.


Čínský bílý čaj

Čínský bílý čaj

V poslední době se do popředí zájmu lidí dostává bílý čaj. Pro svoji chuť a působivé účinky na lidské zdraví bývá často vyhledávaným zbožím na našem trhu. Co je vlastně bílý čaj a odkud pochází? 


Medový keř Rooibos - Aspalathus linearis

Medový keř Rooibos - Aspalathus linearis

Rooibos je malý zázrak z Afriky​. ​Proč je nápoj z této rostliny tak oblíbený? Jeho příznivé působení znali už Khoisané, původní obyvatelé těchto míst.


Kritéria pro výběr čaje

Kritéria pro výběr čaje

Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.


Rozdíly mezi sortami čaje

Rozdíly mezi sortami čaje

Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.