Všechny pravé sypané čaje pochází z jedné rostliny, kterou je Čajovník čínský. Ta je známa ve dvou varietách: Camelia sinensis var. sinensis a Cemalia Sinensis var. assamica; a dále v nesčetně velkém množství kultivarů. Ze dvou výše uvedených variet se uvádí, že druhá obsahuje více kofeinu. Velkou zajímavostí je název rostliny. Čajovník čínský nese příjmení českého botanika Jiřího Kamela. Všechny vyrobené čaje se nejčastějí dělí podle způsobu zpracování na čaje bílé, zelené, částečně oxidované (oolongy), černé, dodatečně fermentované (Pu Erhy) a žluté. Další kategorií jsou čaje ovoněné / ochucené, kde se k čajovým lístkům přidávají nejrůznější druhy květů, rostlin nebo koření. Nečaje představují ve světě čajoven pestrou kolonku plnou nejrůznějších mixů ovoce, exotických rostlin a koření nebo jednodruhových variant s delikátní chutí. Ačkoliv mnozí tyto nápoje nazývají čaji, nenajdeme v nich ani jeden lístek z Čajovníku čínského. K nejvíce známým nečajům patří povzbuzující jihoamerické maté. Dále k oblíbeným nečajům patří bezkofeinový rooibos, medový honeybush, jihoamerické lapacho, které už kdysi dávno popíjeli Inkové, Ibišek súdánský neboli Karkáde a bohatá kategorie ovocných čajů, která svojí pestrostí osloví snad každého.

Rychlé info
Zelený čaj Me Cha TamameZelený čaj Me Cha Tamame

Zelený čaj Me Cha Tamame

Skladem
od 59 Kč
Exkluzivní japonský zelený čaj pocházející z jarní sklizně. Vyrobený z pupenů čajovníků, které jsou odděleny během zpracování Gyokura a…

Čajová plantáž

Sběr tchajwanského čaje

Již dlouhá léta se zaobíráme přímým dovozem Tchajwanských čajů, převážně Oolongů, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrazíme za našimi dodavateli podívat osobně.


Bylinkové směsi plné dobré nálady

Bylinkové směsi plné dobré nálady

Připravte si skvělý bylinkový nálev, který vás přenese do letních dnů, okouzlí barevností květů, potěší chutí a vůní a zároveň udělá tělu dobře po zdravotní stránce?


Rooibos

Rooibos v ohrožení

Všimli jste si také nárustu cen u Rooibosu? Změny v klimatu planety země mají negativní vliv na produkci Rooibosu v Jihoafrické republice, která je největším producentem na světě. 


Polozelený čaj oolong

Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)

Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.


Druhy a dělení čajů

Druhy čajů a dělení čajů všeobecně

Čaj se dělí podle širokého spektra vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. 


Incká pyramida

Lapacho – nápoj Inků

V poslední době stále častěji slyšíme o neuvěřitelně prospěšném “čaji“ lapacho (lapačo). O co se vlastně jedná? 


Makak červenolící

Zimní období japonského zeleného čaje

V oblasti Uji většinou napadne pouze okolo 10 cm sněhu. V této době čekají čajovníky trpělivě na jaro. Keřům mladším čtyři roky musí farmáři věnovat speciální péči.


Čajové sorty

Zpracování čajových sort

Ačkoliv se na různých místech světa výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Všechny druhy čaje jsou vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. 


Ambientní příprava čaje, co je ambientní čaj

Ambientní příprava čaje, co je ambientní čaj

V roce 2016 byl v Anglii na festivalu RAW Wine představen koncept ambientního čaje. Vznikl díky poptávce po nealkoholickém nápoji, který by svým chuťovým a aromatickým profilem obstál v kontextu dobrého stolování. 


Čajová zahrada

Rostlina rodu Camellia - Čajovník čínský

Čajovník čínský je stálezelená rostlina s lesklými a po okraji zoubkovanými listy. Známa je ve dvou primárních varietách: Camellia sinensis varieta sinensis a Camellia Sinensis varieta assamica.


Vliv čaje na mozek

Věda o čaji: Vliv čaje na kondici mozku

Nedávná studie pod vedením vědců Singapurské národní univerzity odhalila, že běžní pijáci čaje mají ve srovnání s nekonzumenty čaje lépe organizované mozkové oblasti.


Vánoční stromeček

Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.


Různé druhy čajů

Čaj pro každou denní dobu

Čaj může být vaším společníkem v průběhu celého dne. Jeho příprava a popíjení nám umožňují relaxovat, doplnit energii a připravit organismus do přicházejícího dne. 


Legendy o čaji

Legendy o čaji - počátky poznání čaje

Legendy popisující počátky popíjení čaje se různí v mnoha ohledech v závislosti na místě jejich původu. Podle jedné z legend znali čínští lidé čaj už v roce 2737 př. n. l. Známá je také legenda o Li Tau.


Historie čaje

Historie čaje

Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá až příliš všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety.


Čaje a testovací sady

Základní zásady přípravy čaje

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.


Pomáhá starším lidem čaj na depresi?

Pomáhá starším lidem čaj na depresi?

Ochranné působení čaje proti depresím již mapuje několik studií. Stále však nejsou pochopeny hlavní mechanismy tohoto účinku. Nové studie se tímto tématem dále zabývají a přinášejí zajímavé výsledky, které si v více přiblížíme v odstavcích níže.

Kritéria pro výběr čaje

Kritéria pro výběr čaje

Čaj se dělí podle mnoha vlastností, což poukazuje na variabilitu možností jeho zpracování. Pro spotřebitele jsou tyto charakteristiky výbornými ukazateli při výběru čaje. Vypovídají např. o zemi původu, způsobu zpracování lístků, jejich kvalitě nebo období sklizně.


Rozdíly mezi sortami čaje

Rozdíly mezi sortami čaje

Všechny druhy čaje jsou, na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti, vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Páteřní kroky výroby všech čajů zůstávají stejné a odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu.