+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Yixing soupravy,yixing konvičky,yixing zhongy

Yixing keramika

Keramika YiXing (neboli keramika isingská) je v podstatě první keramika, jež se používala k přípravě čaje. Poprvé byla vyrobena na přelomu 15. a 16. století ve městě Yi-Xing v provincii Ťiang-su v Číně.Surovinou pro výrobu byla a je dodnes tzv. červená hlína, obsahující kaolin, slídu, křemen a příměs železa.
Konvičky pak mají zabarvení od žlutohnědé, přes červenohnědou až po hnědočernou. Isingská keramika se vypaluje při teplotě 1100°C, což ji řadí mezi polokameninu. Keramika není glazovaná, jen se vyhlazuje. Isingské konvičky mají pro milovníka čaje řadu neocenitelných předností: neovlivňují kvalitu vody ani jemnou chuť čaje, umocňují jeho vůni, udržují čaj déle horký než porcelán.
Říká se, že v sobě tají barvu, vůni a chuť čaje. Svým tvarem a vlastnostmi se ztotožňují s duší čaje. Před použitím isingské keramiky je nutná zvláštní příprava: Konvičku popř. celý servis zasvětíme druhu čaje, který v ní budeme už navždy připravovat, a to tak, že po tři dny budeme v konvičce připravovat daný čaj(nezapomeneme také trochu odlít na víčko). Vše necháme několik hodin ustát a posléze vylijeme. Jakmile je isingská konvička použitá na jeden druh čaje, neměl by se v ní nikdy připravovat žádný jiný. Údržba isingského čajového nádobí: konvičky jen vyplachujte vodou, nikdy je nemyjte. Už vůbec nepoužívejte saponáty! Patina vzniklá dlouholetým užíváním je chloubou každého milovníka čaje.


Zobrazit filtraci produktů Skrýt filtr produktů
Země původu:
Dostupnost:



Příbuzné články

 Yixing neboli isingská keramika

Publikováno: 14. 10. 2016

Konvice z yixingské hlíny jsou v podstatě první konvice navržené speciálně na přípravu čaje.  Pro své unikátní vlastnosti jsou dodnes konvičky z yixing velmi žádané.

celý článek

 Čínský čajový rituál Gong Fu Cha

Publikováno: 14. 10. 2016

Nejen Japonsko má svůj čajový rituál. Čínský nevyžaduje striktní dodržování všech zásad a přináší určitou volnost v jeho modifikaci v závislosti na naší osobnosti. 

celý článek

 Čajová miska zhong, gaiwan, čcha wan nebo také čung

Publikováno: 26. 7. 2019

Co je to gaiwan (zhong) a jak jej používat? Historicky byl gaiwan určený k přípravě velkolistých zelených čajů nebo světlých oolongů.

celý článek

Oolongy Příprava čínských polozelených čajů (oolongů)

Publikováno: 26. 7. 2019

Příprava polozelených čínských čajů. Vybrali jsme pro Vás typické zástupce polozelených čínských čajů a uvádíme zde doporučené návody na přípravu těchto čajů - Wu Long, Shui Xian a Tie Guan Yin.

celý článek

 Výběr čajové konvičky

Publikováno: 4. 12. 2019

Správně vybrat čajovou konvičku k přípravě nebo servírování oblíbených čajů nebývá v záplavě tolika rozdílných druhů, stylů a materiálů snadnou záležitostí. Zjednodušte si výběr s tímto článkem.

celý článek

 Čajem prodchnutý (nejen) vánoční dárek

Publikováno: 5. 12. 2019

Vymyslet originální dárek může být poměrně náročnou záležitostí. Pokud však má váš cílový objekt zálibu v popíjení čaje, máte vyhráno. Vyberte dárek za pomoci našeho dárkového rozcestníku světem čaje.

celý článek


Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Chceš vědět o novinkách a akcích jako první?

Tak neváhej a přihlaš se do našeho zpravodaje.

Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím