Vynikající třída čaje Pu Erh, vyrobená z poměrně drobných, zlatavých tipsů a mladých křehkých lístků. V nálevu příjemně zemitá chuť s lehkými ořechovými tóny a poměrně výrazným aroma charakteristickým pro vyšší třídy yunnanských červených čajů.
Oblast Yunnan je asi nejvíce známá právě produkcí čaje typu Pu Erh, který je pojmenován podle stejnojmenného města, kde se kdysi dávno čile obchodovalo s čajem, přičemž každý zde obchodovaný čaj se nazýval Pu Erhem. Později, když se stal tento čaj slavný, přicházelo do oblasti Yunnanu mnoho obchodníků s čaji z jiných pěstitelských obastí, které buď míchali s Pu Erhem nebo je pouze prodávali pod jménem Pu Erh, což umožňovalo zvyšovat prodejní cenu. V současnosti platí definice, dle které smí být Pu Erh čaj natrhaný z velkolisté variety čajovníku rostoucího pouze v provincii Yunnan.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat přibližně 3 až 8 minut.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.