Chun mee je čínský zelený čaj. Pěstuje se v provincii Fu-ťien v Číně. Šedozelené lístky čaje jsou vytvarovány do dlouhých obloučků. Tvarování křehkých, nefritově zbarvených lístků, jež připomínají tvarem obočí, je velmi náročnou až uměleckou činností a vyžaduje dokonalou souhru všech potřebných úkonů. Značně povzbuzující a jemně natrpklé chuti s lehkou pikantností a tóny švestek a květů. Ideální do kombinace s chuťově bohatšími jídly. Nálev čaje je sytě žlutý.
Příprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
1. nálev: voda o teplotě 75°C, louhovat 2 až 3 minuty,
2. nálev: voda o teplotě 85 až 90°C, louhovat 2 až 3 minuty.
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.