Jedním ze základních dělení je dle země, kde se tyčinky vyrobily. Po tisíciletí se způsoby zpracování a pěstování vonných bylin odlišili kulturou a zvyklostmi obyvatel a tak vzniklo nepřeberné množství vonných tyčinek.

Indické vonné tyčinky – převážně mají bambusovou štěpinu a mají asi největší spektrum vůní, které jsou často velmi výrazné a tak se nejčastěji používají v čajovnách převážně na provonění prostorů a navození atmosféry.

Japonské vonné tyčinky – jsou považovány za nekvalitnější vonné tyčinky. Vynikají svoji jemnou vůní a precizní výrobou s čistě s přírodních esencí.

Nepálské a tibetské vonné tyčinky – patří mezi nejtradičnější, jelikož jsou vyráběné dle starodávných receptur. Jsou převážně bez štěpiny a jde o směs bylin, která ve Vás navodí prostředí budhistických chrámů.

Čínské vonné tyčinky – jsou převážně nanášeny na bambusovou štěpinu a jsou často parfémovány čistě přírodními oleji.

Vonné tyčinky můžeme dále rozdělit dle vůní a to zejména jak působí na lidskou psychiku a vnímavost.


Afrodisiakum – šedá ambra, zázvor, jasmín, borovice, levandule, magnólie, mimóza, pižmo, pačuli, růže, šafrán, vanilka, viola vonná, ylang-ylang a skořice

Ochrana – benzoe, bergamot, gardénie, myrha, santalové dřevo, skořice a cypriš.

Zahánění zlých myšlenek – myrha, santalové dřevo a lotos

Zdraví – jablko, avokádo, eukalypt, levandule, mandle, růže, šafrán, ylang-ylang, skořice a brambořík

Věštění – akácie, benzoe, šeřík, zimolez, otočník, jasmín, magnólie, lentyšek, mimóza, myrha, orchidej, pačuli, růže, šafrán, santalové dřevo, vanilka, viola vonná, skořice a cypriš.

Láska – jablko, gardenie, zázvor, jasmín, květy pomerančovníku, pačuli , růže a ylang-ylang.

Meditace – akácie, jasmín, lotos, magnólie, myrha a santalové dřevo.

Soustředění a studium – aloe, benzoe, bergamot, chmerek, zimolez, jasmín, heřmánek, mandle, santalové dřevo, ylang-ylang, zibet, skořice a cist.

Plodnost – akácie,gardenie, chmerek, kakost, jasmín, borovice, lentyšek, pižmo, myrtha, růže, šafrán, storax, jalovec a cedr.

Očista předmětů a místností – benzoe, galbanum, kakost, jasmín, borovice, levandule, lotos, myrha, pačuli, violka vonná, vetiver, bobule jalovce, cedr, skořice, cotrón a cypřiš.