+420 777 788 854 Po - Pá 9 - 17 hod.

Matcha - Mačča - práškový čaj

Práškový čaj Matcha

Tento unikátní čaj má dlouhou historii počínající v Číně a od 12. století i v Japonsku, kde se stal součástí japonského čajového obřadu. Vyrábí se výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy zjara na zastiňovaných čajových plantážích.

Z lístků čajovníku se speciálním postupem vypreparují všechny žilky a tak vzniknou jenom listové útržky, které se nazývají tenča (Tencha). Tenča se poté rozemele na velmi jemný čajový prášek. Barva je velmi jasně světle zelená. Samozřejmě, že v takové konzistenci je čaj velice náchylný na starnutí a vlhkost. Proto je třeba dbát na jeho skladování, doporučujeme vakuovou dózu a čaj uložit v chladničce. Mačča je čím dál více oblíbený čaj a jeho spotřeba stoupá, jedním z hlavních důvodů je, že se stal součástí míchaných, sladkých i chlazených nápojů. Dále se také používá v potravinářském průmyslu k dochucování jídel.
Vybavení:
Při ortodoxní přípravě je nutné mít určité čajové příslušenství a to čajovou metličku zvanou chasen (časen), široku misku čawan, bambusovou lžičku čašaku, ubrousek čakin a dózu na čaj čaire. Pak je příprava a pití nejen estetický, ale i filozofický zážitek. Samozřejmě vše můžete nahradit.
Příprava:
Mačča se dělá na dva způsoby a to jako hustý čaj koiča a řídký usuča.

Postup pro usuču ( u způsobu koiča je třeba zdvojnásobit množství čaje).
1. Zavaříme vodu a necháme zchladnout na 80°C
2. Vypláchneme misku čawan horkou vodou aby se nám miska vyhřála
3. Utřeme misku ubrouskem čakin
4. Lžičkou čašaku nabereme do misky mačču, dvě lžičky asi 5 g čaje
5. Zalijeme připravenou horkou vodou cca 150 militru
6. Metličkou časen krouživě rozšleháme čaj, zprvu pomaleji a pak zrychlujeme
7. Přejdeme z kruhového pohybu do pohybu od okraje misky k okraji
8. Takto postupujeme dokud nejsou všechny žmolky rozmíchány a na hladině se nevytvoří souvislá pěna
9. Poté už jen klidně a soustředěně pijeme



Tento web používá cookies Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Cookies Rozumím